Propozycje Tadeusza Truskolaskiego
Prezentujemy typy do Podlaskiej Marki Roku Prezydenta Białegostoku – Tadeusza Truskolaskiego.
Smak Roku:
Kuchnia Białegostoku i Podlasia w znacznej części bazuje na dawnej kuchni Kresów i Korony. Zróżnicowany pod względem kulturowym, etnicznym i religijnym Białystok, może zaoferować obecnie bogactwo smaków i aromatów kuchni regionalnej, niespotykanej w innych częściach kraju. Wśród identyfikowalnych z tym terenem wyrobów można wymienić: babkę i kiszkę ziemniaczaną, placki ziemniaczane oraz kartacze. Znakomite są również lokalne produkty mięsne, produkowane wg przepisów naszych przodków. Wśród takich wyrobów można wymienić: kindziuka, kumpiaka oraz pasturmę.
Miejsce Roku:
Pijalnia czekolady w Białymstoku. Otwarta w 2006 r. pijalnia czekolady Wedla w Białymstoku to pierwsza taka pijalnia utworzona poza Warszawą. Usytuowana jest w centrum miasta. Dewizą pijalni jest łączenie przyjemności picia czekolady z przyjemnościami dla ducha. W lokalu znajdują się specjalnie przygotowane nowości wydawnicze, jak również odbywają się tutaj projekcje filmowe, spotkania z artystami oraz dyskusje na temat kultury.
Pomysł Roku:
Białostocki Park Naukowo-Technologiczny. Celem projektu jest poprawa warunków funkcjonowania i rozwoju lokalnej przedsiębiorczości oraz rozwój współpracy pomiędzy środowiskiem gospodarczym i naukowym w zakresie innowacyjności. Planowany do realizacji w Białymstoku projekt, zlokalizowany w okolicach lotniska na Krywlanach, ma tworzyć warunki do transferu zdobyczy nauki do nowoczesnych technologii
" target="_blank">
Więcej na temat konkursu - kliknij na baner